Blogs over films

Les Enfants Des Autres: Hoe ga je om met kinderen van anderen?

Les Enfants des Autres is een film over kinderen van iemand anders uit 2022. De hoofdpersoon Rachel, Virginie Efira, leert een man kennen Ali, Roschdy Zem, en hij heeft een dochtertje van vier en half, Leila. Rachel leert het meisje kennen en sluit haar in haar hart. In het begin heeft Leila er moeite mee dat Rachel zo vaak over de vloer komt, maar na een tijdje is Leila eraan gewend. Het zusje van Rachel wordt zwanger en Rachel wordt tante. Eigenlijk heeft Rachel alles. Een lieve vriend, een stiefdochtertje en een goede baan als lerares. Leila is gewend geraakt aan Rachel en ze hebben een goede band samen. Met zijn drietjes vormen Ali, Rachel en Leila een gezinnetje. Maar is deze relatie ook voor de langere termijn?

Lees meer »

Freelance een vermakelijke film

John Cena, speelt Mason, een man die een carrière had in het leger en daarna een baan krijgt als advocaat. Hij is met deze baan niet gelukkig, maar het betaald de rekeningen. Hij is getrouwd, maar helaas zijn ze allebei niet meer gelukkig met elkaar. Als Mason een freelance opdracht krijgt om een journalist Claire, Alison Brie, te begeleiden terwijl ze de dictator Juan, gespeeld door Juan Pabo Raba, interviewt breekt er een militaire staatsgreep uit en moeten ze vechten voor hun levens.

Lees meer »

Past Lives: Een verloren liefde

Past Lives gaat over twee jeugdvrienden, die elkaar leuk vinden, uit elkaar worden gehaald als de familie van Nora, Greta Lee, uit Korea naar Canada emigreert. Hae Sung, Teo Yoo, is teleurgesteld dat zijn beste vriendin weg gaat. Ze raken het contact kwijt. Na 12 jaar krijgen ze weer contact met elkaar via het internet. Helaas is de afstand en het tijdsverschil niet handig voor beide en met pijn in haart hart stopt  Nora het contact. Nog eens twaalf jaar later is Nora gelukkig getrouwd en zoekt Hae Sung haar op in New York. Wat als het anders was gelopen? Zouden ze dan misschien wel samen zijn geweest? Een film die je doet nadenken over de liefde.

Lees meer »

Hitman, een film die raak schiet

Hitman is een film uit 2007 gebaseerd op het computerspel Hitman. Het is een Frans-Amerikaanse film geproduceerd door 20th Century Fox. Het gaat over Agent 47, Timothy Olyphant, een huurmoordenaar, die ingehuurd wordt om de Russische president te vermoorden. Na de klus blijkt er een getuige te zijn van zijn daden, genaamd Nika,. Als hij haar ontmoet blijkt dat zij hem niet kent. Vanaf dat moment is alles anders dan hij dacht. Beide staan op de lijst om vermoord te worden. Agent 47 besluit om Nika te beschermen.

Lees meer »

A man called Otto, taboe op suïcidaliteit doorbroken

De film A Man Called Otto breekt het taboe op zelfmoordpogingen. Zelfmoord en zelfmoordpogingen daar heerst nog steeds een taboe op. In films zie je het af en toe, maar als je iemand bent met deze gevoelens zijn er weinig films over te vinden. Je kan je daarom gaan isoleren. Er zou meer openheid moeten komen over zelfmoordpogingen en zelfmoord. A Man Called Otto is een film uit 2022. Een recente film. Een film over waarom iemand dood wil en het leven niet meer ziet zitten. Een bijzonder verhaal over zelfmoord.

Lees meer »

The Greatest Showman: The Greatest Film

Hokjes zijn niets voor mij Ik pas niet in een standaard hokje. Ik ben creatief begaafd en hoogbegaafd. Vaak voel ik mij anders dan anderen van mijn leeftijd. Laatst zat ik op Disney Plus en ontdekte de musical The Greatest Showman. Een musical met onder andere Hugh Jackman (bekend van Les Miserable en Logan) en Michelle Williams (bekend van Shutter Island en Blue Valentine). De film gaat over de visionary P.T Barnum. Hij is de uitvinder van de circus zoals we die kennen vandaag de dag. Hij leent geld van de bank met een smoesje en begint een circus waar mensen die er anders uitzien dan het normale optreden met een show. Het mooie aan deze film

Lees meer »

Actrice Abigail Breslin, Van schattig tot volwassen

Abigial Breslin was een kindsterretje met een hoge schattigheidsfactor. Zo lief en zo schattis was ze toen ze klein was, maar nu is ze volwassen en is de cuteness ingeruild voor een mooie jonge dame. Ik ben echt een fan van haar en er zijn drie films die je moet zien met haar in de hoofdrol. Als je van drama, komedie en een beetje thriller houdt, dan raad ik je deze films aan.

Lees meer »

Amsterdammertjes

Amsterdam, onze hoofdstad met haar mooie grachten en leuke winkeltjes. Er valt altijd iets te beleven. Sinds mijn negentiende is het mijn woonplaats en heb ik haar in mijn hart gesloten. Niet alleen ik houd van deze stad. Nee, de filmwereld ook. Als filmwetenschapper vond ik dat het tijd werd om hier aandacht aan te besteden. Helemaal nu we net de opnames hebben gehad van de nieuwe actiefilm The Hitman’s Bodyguard. Met in de hoofdrol de oh zo bekende Samuel Jackson. En denk aan Prooi van Dick Maas die nu in de bioscoop is te zien, waar het Vondelpark dient als decor. Maar wat zijn de redenen waarom Amsterdam wordt gebruikt in deze films? In eerste instantie denk je gelijk: oh ja wiet en hoertjes. Maar is dit alles? Laten we een kijkje nemen.

Lees meer »

Geef mij nog maar een peukie

Niets is lekkerder dan opstaan, een kopje koffie drinken en een sigaretje opsteken. Als je rookt ben je het waarschijnlijk met me eens, als je niet rookt denk je no way. Dertig procent van de Nederlanders rookt en is verslaafd aan zijn of haar sigaretje. In films wordt er ook veel gepaft. Films als Breakfast at Tiffany’s (1961) en The Good the Bad and the Ugly (1966) lieten in het verleden al zien dat roken een hot item is. In deze films wordt dan ook de ene sigaret na de andere opgestoken. Maar waarom roken personages in films? Is de sigaret alleen een prop (rekwisiet) of zit er meer achter? Als fanatieke roker lijkt het me hypocriet om te bepalen of dit slecht voor je is. Dit laat ik over aan de anti-rook organisaties. In een klein onderzoekje kijk ik naar kettingrokers in films en probeer ik te achterhalen wat de betekenis is achter de sigaret. Aan de hand van vijf films met totaal verschillende personages probeer ik antwoorden te vinden op mijn vragen.

Lees meer »

Laat een bericht achter de piep

Een pling of een trillende broekzak, ja hoor je krijgt weer een berichtje, melding of mailtje binnen op je smartphone. Snel even kijken, want je kunt natuurlijk niets missen. Verslaafd zijn aan je mobieltje is tegenwoordig niets geks meer. Om de paar-minuten check je even of er nog iets belangrijks gebeurt op je telefoon. Herkenbaar? Misschien ben jij dan wel een regelrechte telefoon junkie. Voordat je denkt oh nee, geen zorgen. Je bent niet de enige. Tegenwoordig zijn telefoons niet meer weg te denken uit onze cultuur. Zonder mobieltje ben je vandaag de dag niets. Films weerspiegelen de maatschappij. Het is dan ook niet raar dat mobieltjes al decennia voorkomen in films. Vroeger werden de “koelkasten” gebruikt en tegenwoordig zijn we gewend aan hypermoderne smartphones. Waarom wordt deze manier van communiceren zo vaak gebruikt in films? Is er nog een verschil per genre te ontdekken met betrekking tot dit handige apparaatje? In een klein onderzoekje kijk ik naar hoe de telefoon gebruikt wordt in films.

Lees meer »

Mooi rood is wel lelijk

In films hebben kleuren vaak een betekenis. De kleur rood komt dikwijls terug in films. Vaak staat dit voor gevaar of bloed. Niet alleen in de mise-en-scène, maar ook in de kleding van personages komt deze kleur terug. Als filmwetenschapper kijk ik met een andere blik naar films en vond ik de rode kleren een interessant onderwerp. Tijd voor een onderzoekje. Ik kijk naar vijf bekende films waarin een personage rood draagt en zoek naar een betekenis. Let op! Als je de films niet hebt gezien, er zitten spoilers in.

Lees meer »

Vreemdgaan is hot!

Een roze bril, high van elkaar en niets lijkt jullie geluk in de weg te staan. Je bent verliefd. Ik ben een romanticus en groot fan van romantische films. Lekker wegzwijmelen op de bank, een grote bak chocolade ijs erbij en kijken maar. Als filmwetenschapper kijk ik wel altijd met een andere blik naar films en wat mij opviel en waar ik lichtelijk van schrok, is dat vreemdgaan ok is. Althans, zo wordt het in veel romantische films gepresenteerd. Maar in mijn vriendenkring is vreemdgaan helemaal niet ok, ook niet onder bepaalde omstandigheden. Ik besloot dit “het buiten de deur snoepen” in romantische films wat nader onder de loep te nemen. Daarvoor heb ik negen films gekozen waarin dit gebeurt. Het zijn allemaal bekende films, die je waarschijnlijk wel hebt gezien. Zo niet, houd dan rekening met spoilers.

Lees meer »