Mooi rood is wel lelijk

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 13:11

In films hebben kleuren vaak een betekenis. De kleur rood komt dikwijls terug in films. Vaak staat dit voor gevaar of bloed. Niet alleen in de mise-en-scène, maar ook in de kleding van personages komt deze kleur terug. Als filmwetenschapper kijk ik met een andere blik naar films en vond ik de rode kleren een interessant onderwerp. Tijd voor een onderzoekje. Ik kijk naar vijf bekende films waarin een personage rood draagt en zoek naar een betekenis. Let op! Als je de films niet hebt gezien, er zitten spoilers in.

Don’t Look Now 1973
Een film waarin rode kleding opvalt is Don’t Look Now. Als je onder de 25 bent, dan zegt deze film je waarschijnlijk niets. Maar filmliefhebbers boven deze leeftijd hebben hem vast wel gezien. Als je tot deze laatste doelgroep behoort, herinner je vast wel het meisje met het rode jasje. Het meisje is verdronken en haar ouders rouwen om haar dood. Tijdens de film zie je continu dat zij dat rode jasje draagt. Is dit toeval of zit hier meer achter? Laten we verder kijken.

Schindler’s List 1993
Het rode jasje is ook terug te zien in Schindler’s List en de oh zo bekende scène met het Joodse meisje. Opvallend aan deze film is dat de hele film zwart-wit is, behalve de scène met het meisje. De kleur rood springt eruit. Het kan toch haast niet anders, dan dat dit iets betekent. Heel treurig, maar de suggestie wordt gewekt dat het meisje doodgaat. Een slechte afloop dus.

Requiem for a Dream 2000
Een film die onder je huid gaat zitten is Darren Aronofsky’s Requiem for a Dream. In deze film speelt rood een belangrijke rol. Het personage Sara heeft een obsessie met haar rode jurk. Dit is de reden dat zij wil afvallen en in aanraking komt met drugs. Ook hier zien we dat de rode kleding een voorbode is voor een niet al te goed einde. In deze film gaat Sara niet dood, maar haar einde is alles behalve rooskleurig. Ze belandt in een psychiatrisch ziekenhuis en is helemaal de weg kwijt.

Moulin Rouge 2001
De titel zegt het al, Moulin Rouge, een film waarbij rood essentieel is. Niet alleen in de props en mise-en-scène komt dit terug. Nee, ook in de kleding van de personages. In de film draagt Satine regelmatig een rode jurk. Naast dat dit heel mooi staat, zit er ook betekenis achter. Ja, je raadt het al. Het einde is behoorlijk dramatisch. Tijdens haar laatste optreden, verklaart zij haar liefde aan Christian en sterft ze uiteindelijk aan tuberculose.

Big Hero 6
Lovend ben ik over Disney’s Big Hero 6. Alle emoties kwamen voorbij. Ik moest huilen en lachen tegelijk. Wat mij opviel is het gebruik van rood in de film. De film gaat over de band tussen Hiro en zijn robot Baymax. Tijdens de film draagt Baymax een rood pantser. In eerste instantie zou je hier niets achter zoeken, totdat Baymax doodgaat aan het einde. En ja, hij komt weer tot leven, maar hij ging wel eerst dood.

Uit de films besproken in dit stuk blijkt dat rode kleding staat voor een slechte afloop of zelfs de dood. Is dit toeval of niet? Ik zou zeggen: “Open je ogen en kijk verder.” Wie weet kom jij ook nog films tegen waarbij dit het geval is. Voor deze films geldt allemaal: mooi rood is wel lelijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.