A man called Otto, taboe op suïcidaliteit doorbroken

Gepubliceerd op 23 maart 2024 om 17:20

De film A Man Called Otto breekt het taboe op zelfmoordpogingen. Zelfmoord en zelfmoordpogingen daar heerst nog steeds een taboe op. In films zie je het af en toe, maar als je iemand bent met deze gevoelens zijn er weinig films over te vinden. Je kan je daarom gaan isoleren. Er zou meer openheid moeten komen over zelfmoordpogingen en zelfmoord. A Man Called Otto is een film uit 2022. Een recente film. Een film over waarom iemand dood wil en het leven niet meer ziet zitten. Een bijzonder verhaal over zelfmoord.

Verhaal

Otto, Tom Hanks, is een chagrijnige oude man, die het moeilijk heeft met het verlies van zijn vrouw. Hij besluit om zelfmoord te plegen. Elke keer als hij het probeert lukt het niet. Als een druk gezin bij hem in de buurt komt te wonen, ontmoet hij de spontane moeder Marisol. Gespeeld door Mariana Treviňo. De ontmoeting leidt tot een goede vriendschap. Door Marisol is Otto minder bezig met de dood. Hij begint het leven weer leuk te vinden. Besluit Otto om te leven of kiest hij toch voor zelfmoord?

Tom Hanks 

Tom Hanks is een acteur die altijd wel mooie films maakt. Larry Crowne, Extremely Loud Incredibily Close en Road To Perdition zijn nog maar een aantal van succesvolle films waarin hij speelt. De rol van Otto is op zijn lijf geschreven. Je leeft met hem mee, ondanks dat het een oude knor is. Hij wil graag bij zijn vrouw zijn die overleden is. Het gemis voel je en eigenlijk heeft hij niets om voor te leven. Maar dan komt Marisol, een drukke gezellige moeder, die hij in zijn hart sluit. Een spoiler: Hij pleegt uiteindelijk toch zelfmoord. En dan snap je waarom. Ondanks dat hij niet lief lijkt, ga je toch om hem geven. Tom Hanks laat weer een prachtige rol zien.

113 zelfmoordpreventie

Als je gevoelens hebt dat je dood wilt, sta je er niet alleen voor. Je kan de telefoonlijn 113 zelfmoordpreventie bellen. Zij geven je advies en een luisterend oor. In A Man Called Otto, zou je willen dat hij deze lijn had gebeld. Zij hadden dan hulp geboden en dan hoefde hij het niet alleen te doen. A Man Called Otto is een uniek verhaal over zelfmoord. Toch zie je dat hij weinig hulp vraagt en het allemaal in zijn eentje wil doen. Dit is wat je vaak ziet als mensen zelfmoord willen plegen. Ze voelen zich alleen en gaan door een droevige periode, voordat ze aan zelfmoord denken. Als je zelfmoordneigingen hebt, dan is deze film een aanrader om te kijken. Otto krijgt meer plezier in het leven door Marisol. Zijn laatste maanden werd hij toch nog geliefd en werd er van hem gehouden.

Taboe op zelfmoord

Zelfmoord en zelfmoordpogingen komen niet vaak voor in films. Veel films die hierover gaan zijn niet bekend. A Man Called Otto laat op indrukwekkende manier zien, dat het leven soms te zwaar is. Als je een dierbare verliest kan je de moed verliezen. De verschillende zelfmoordpogingen in de film lukken meestal niet. Tot het einde en dan heeft hij door Marisol toch nog een aantal mooie maanden geleefd en is hij geliefd door Marisol en haar gezin. Voor sommige is het leven niets meer waard als je partner overlijd. Daarom is deze film zo schrijnend. Otto is gewoon een oude man die zijn vrouw heel erg mist. Ondanks dat hij in het begin van de film naar doet, ontdooit hij later en ga je van hem houden. Het taboe op zelfmoord wordt doorbroken. Volgens mij is zelfmoord er voor degene die het leven te zwaar vinden. Een uitweg die sommige niet snappen. Maar Otto snap je wel en aan het einde heb je vrede met zijn keuze.

Te zien op Netflix

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.