Past Lives: Een verloren liefde

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 14:03

Past Lives gaat over twee jeugdvrienden, die elkaar leuk vinden, uit elkaar worden gehaald als de familie van Nora, Greta Lee, uit Korea naar Canada emigreert. Hae Sung, Teo Yoo, is teleurgesteld dat zijn beste vriendin weg gaat. Ze raken het contact kwijt. Na 12 jaar krijgen ze weer contact met elkaar via het internet. Helaas is de afstand en het tijdsverschil niet handig voor beide en met pijn in haart hart stopt  Nora het contact. Nog eens twaalf jaar later is Nora gelukkig getrouwd en zoekt Hae Sung haar op in New York. Wat als het anders was gelopen? Zouden ze dan misschien wel samen zijn geweest? Een film die je doet nadenken over de liefde.

Een band die je niet snel vergeet

Hue Sung en Nora zijn jeugdvrienden en Nora fantaseert dat ze gaan trouwen. Ondanks dat alles anders loopt houden beide ontzettend veel van elkaar. Maar door verschillende gebeurtenissen kunnen ze gewoon niet samen zijn. Je voelt het verdriet als Hue Sung haar opzoekt in New York. In de film wordt gesproken over de band In Yun. Dat is als twee mensen elkaar ontmoeten, die eerst vreemden zijn en verliefd op elkaar worden. In hun vorige levens zijn ze elkaar al heel vaak tegen gekomen en ze horen bij elkaar. Deze bijzondere band hebben Hue Sung en Nora. Een prachtige symbolische band met heel veel liefde naar elkaar. De man van Nora, Arthur, is een beetje onzeker en voor hem voelt  het alsof hij niet kan tippen aan Hue Sung. Maar het mooie is dat Nora toch voor hem kiest. Ook al doet het haar heel veel pijn als ze Hue Sung weer ziet. Als Nora aan het einde van de film verdriet heeft om hoe het allemaal is gelopen, huilt ze uit bij haar man Arthur. En hij wordt niet boos, maar steunt haar. Dat vond ik heel mooi om te zien. De band tussen Hue Sung en Nora is een band die je niet snel vergeet.

Arthur de man van Nora

Nora trouwt jong met Arthur, John Magaro. Ze houden van elkaar, maar ook vanwege de verblijfsvergunning van Nora. De scène waarin ze in bed liggen, laat hij zijn kwetsbare kant zien. Hij is onzeker en hij schets een beeld, waarin Nora en Hue Sung gelukkig met elkaar zijn en dat hij buiten de boot valt. Nora die hem aanhoort, zegt hem dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Maar als je ziet hoeveel Hue Sung en Nora van elkaar houden, snap je Arthur´s onzekerheid. Het mooie is dat ondanks de gevoelens die ze heeft voor Hue Sung, ze niets fout doet of vreemdgaat. Arthur is een hele lieve man en probeert Koreaans te leren, omdat Nora in haar slaap Koreaans praat. Hij wil haar begrijpen. Een liefde die verder gaat dan taal. Ondanks dat Arthur zo´n lieve man is, voel je dat Nora ook gevoelens heeft voor Hue Sung. Maar ze accepteert haar lot. Een lot waarbij ze niet eindigt met Hue Sung.

Super romantisch

Eigenlijk is de film super romantisch. Een jeugdliefde die elkaar weer zien na 24 jaar. Door omstandigheden kunnen ze niet samen zijn. De film laat zien dat het allemaal anders kan lopen, dan je denkt. Hue Sung die heel Koreaans is, qua tradities en gewoonten en Nora die helemaal ingeburgerd is als Amerikaan. Stiekem vind je het best wel jammer dat ze niet samen eindigen. Maar ze accepteren allebei dat Nora getrouwd is met Arthur. Ondanks hun verdriet zijn ze nu vrienden geworden. Arthur is niet de gemene man, maar de liefdevolle partner die begrijpt waar zijn vrouw, Nora, doorheen gaat. Ik als romanticus vind het een prachtig verhaal. Wat als je de ware hebt ontmoet als je klein bent en zeker weet dat je samen hoort, maar het gewoon niet kan. Een verloren liefde. Dat is wat Hue Sung en Nora van elkaar zijn.

Niet de ware

Past Lives is genomineerd voor twee Oscars. Beste Film en Beste Originele Scenario. Ik snap dat maar al te goed. De film zit goed in elkaar en zo ook het scenario. Wat mij het meeste raakte was dat Nora en Hue Sung niet met elkaar eindigen. Maar je kan Arthur ook weer niet haten, hij is super lief. Op het dvd hoesje staat It´s a must see en dat is het zeker. Als je van Arthouse films houdt en ook van romantisch, dan is deze film voor jou. Een jeugdliefde, twee mensen die voor elkaar bestemd zijn, maar niet de ware zijn voor elkaar. Heel zielig.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.