Leren mediteren is super leuk!

Gepubliceerd op 10 juli 2024 om 15:47

Als spiritueel ingestelde vrouw ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik ben een concept creator, dat is iemand die concepten bedenkt voor film en televisie. Helaas na heel veel jaren ben ik nog steeds niet doorgebroken en laat het succes op zich wachten. Dit levert vaak veel frustratie op. Met als doel om meer liefde naar mezelf en de ander te kijken kwam ik op de cursus van Gerjan terecht, waarbij je leert mediteren. Ik heb via Youtube weleens begeleidende meditaties gedaan, maar niet heel serieus. De cursus was een echte uitdaging. En daar hou ik van, want nieuwe dingen proberen is geweldig.

Samatha meditatie

Iets dat ik niet wist was dat er heel veel verschillende soorten meditaties zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de Samatha meditatie. Eigenlijk zoek je bij het mediteren een object om je op te focussen. Bij de Samatha meditatie richt je je op de buikademhaling. Je concentreert je op de in en uit ademhaling en daardoor wordt je rustig in je hoofd. Ik vond deze manier van mediteren heel leuk, maar vooral ook nuttig. Nadat ik had gemediteerd voelde ik mij gelijk al een stuk beter.  Voor mijn werk had ik 60 mailtjes verstuurd en de antwoorden waren bijna allemaal nee, waardoor ik het even niet meer zag zitten, maar na de meditatie wist ik wat ik moest doen. Ik kwam erachter dat ik wilde sporten. En niet zomaar een sport. Nee. Adventure racing. Dat is een race waarin je hardloopt, klimt, fietst en kanoot. Ik wist het zeker dit is wat ik echt wilde doen. Dus heb ik gelijk een kano cursus geboekt, een mountainbike gekocht en volgende week begin ik met klimmen. Ik zag alles zo helder voor me en ondanks de obstakels die ik had, voelde ik mij gelijk weer gelukkig. Door de meditaties kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd en had ik voor al mijn obstakels een oplossing.

Vipassana mediatie

 Een andere vorm van mediteren is de Vipassana mediatie. Het lijkt op de Samatha meditatie maar is net even anders. Je begint te focussen op je buikademhaling en als je dan wordt afgeleid neem je dat als meditatie object. Ik begon met mediteren, maar zat in mijn tuin en telkens hoorde ik vogels fluiten. Ik begon mij eraan te irriteren, maar bedacht mij toen oh ja ik neem de vogels als meditatie object. Vervolgens bleef ik met mijn aandacht bij de vogels en verdween de weerstand en kon ik het geluid laten voor wat het is. Dit was voor mij een heel mooi voorbeeld van de Vipassana meditatie.

Metta Meditatie

Een derde manier om te mediteren is de Metta meditatie. Dit is anders dan de bovengenoemde meditaties. In plaats van dat het meditatie object je buik of geluiden zijn, gebruik je hierbij vier zinnen als mediatie object. De zinnen voor jezelf zijn: Ik mag gelukkig zijn, Ik mag mij veilig voelen, Ik mag gezond zijn en ik mag tot vrede komen. Deze vorm vond ik heel mooi, maar op een gegeven moment vraagt deze meditatie om iemand die je haat of niet leuk vindt liefde te sturen. Ik had daar een beetje moeite mee, want als je iemand echt niet mag, dan is dat best moeilijk. Ik heb het toch gedaan en achteraf was ik een stuk helderder en rustiger. Iemand niet mogen daar gaat negatieve energie in zitten, maar als je het loslaat en diegene positieve dingen wenst, voel je je toch een stukje beter.

Weerstand? Gewoon een dagje overslaan

Gerjan is de leraar van de cursus. Wat ik heel fijn vond was zijn stem. Het verveelt niet en hij zet je echt aan om te leren mediteren. Ik heb iets langer dan een week over de cursus gedaan, maar je mag het op je eigen tempo doen. Als je dus een dagje geen zin hebt en weerstand voelt tegen het mediteren dan kan je dus gerust een dagje overslaan. De filmpjes zien er simpel uit, maar de boodschap komt daardoor nog beter over. Geen afleidende achtergrond, wat heel rustgevend werkt. En alle meditaties zijn makkelijk te volgen. Er is een goede afwisseling tussen informatie en samen mediteren. Daarnaast begeleid Gerjan alle meditaties, waardoor je het niet alleen hoeft te doen.

Gewoon doen!

Zit je dus met stress, negatieve energie of wil je gewoon ook leren mediteren? Dan is de online meditatie cursus echt een super leuke manier om dat te doen. Het is dus online met ontzettend veel leuke oefeningen. Het is een investering in jezelf. En de cursus is zeker de moeite waard. Je zult je net als ik lekker voelen na afloop. Plus als je in het kort over de verschillende meditatie vormen wilt leren is dit de juiste weg. De bedoeling is dat je de meditaties integreert in je eigen leven.  Ik ga dat sowieso doen. Ik begin met 2 minuten mediteren en als einddoel een half uur. Ik ben heel erg enthousiast en ik hoop jij ook. Zit je te twijfelen? Twijfel niet langer. Ik zeg gewoon doen, want leren mediteren is gewoon super leuk.

Meer informatie nodig? Check: Online Meditatie Cursus - Leren Mediteren met diverse methoden (meditatieinstituut.nl)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.